ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ 2130555955

Εκπαιδευτείτε για τον σκύλο σας...η σοφή λύση

Posted by   IOSIF KANTERAKIS
13/02/2019
Εκπαιδευτείτε για τον σκύλο σας

Μέσα στα 10 χρόνια της καριέρας μου ως εκπαιδεύτρια σκύλων έχω δουλέψει με πάρα πολλά άτομα και οικογένειες με τα σκυλιά τους. Εξυπηρετήθηκαν επίσης πάρα πολλά άτομα καθημερινά στο κατάστημά μας epets.gr με διαφορετικές περιπτώσεις ο καθένας τους. Άρα έως αυτό το σημείο έχουμε να κάνουμε με πάρα πολλές διαφορετικές περιπτώσεις.

Κάποιοι επικοινωνήσαν μαζί μας, είτε έχοντας ήδη πάρει ένα κουτάβι-puppy, είτε για να βοηθηθούν με ένα σκυλί που είναι πάνω στο πρώτο έτος της ηλικίας του και άλλοι που άργησαν αρκετά αλλά που με πείσμα έκαναν ότι μπορούν για να παραμείνει ο σκύλος στην οικογένεια τους.

Το μόνο που μένει μέσα μου αρνητικά και είναι και ο λόγος που γραφώ το σημερινό Blog είναι για να προλάβω κάποια άτομα που είναι σίγουροι ότι θέλουν να υιοθετήσουν ένα σκυλάκι, αλλά πρέπει να επιβεβαιώσουν με έναν επαγγελματία εκπαιδευτή σκύλων, ότι «κάνουν» για αυτό το σκυλάκι, και πόσο μάλλον αν πρόκειται για μια ράτσα εργασίας (ντόμπερμαν, μπόξερ, ροτβαιλερ, σναουτσερ κτλ).

Το πρόβλημα που λέω πάντα, είναι, ότι ‘’πάντα την πληρώνει ο σκύλος στο τέλος.’’
Οι κλασσικές περιπτώσεις είναι ότι κάποιος υιοθετεί έναν σκύλο και αν δεν του βγει «καλός και ήρεμος» από μόνος του, τότε θα τον δώσει, θα τον αφήσει κτλ. – κάτι που ευτυχώς πλέον στην Ελλάδα, δηλαδή η εγκατάλειψη, διώκεται ποινικά. Ο σκύλος αυτός, αν

πρόκειται για μια δυνατή ή δυστυχώς κακόφημη ράτσα, δύσκολα θα βρει σπίτι και αν βρει, είναι αρκετά δύσκολο να του αλλάξεις την συμπεριφορά. Η πρώτη κοινωνικοποίηση ενός κουταβιού είναι έως τους πρώτους 6 μήνες της ζωής του και μετά από αυτήν την ηλικία, μιλάμε για επίλυση συμπεριφοράς. Όσο μεγαλώνει ο σκύλος σαφώς η εκπαίδευση, για αυτό και δικαίως οι περισσότεροι έμπειροι εκπαιδευτές σκύλων χρεώνουν πιο πολλά χρήματα για μια τέτοια εκπαίδευση επειδή όχι μόνο γίνεται πιο δύσκολη αλλά και πιο επικίνδυνη για εκείνους. Και εδώ μιλάμε για τους εκπαιδευτές που ξέρουν, μπορούν, και το παλεύουν με ότι εφόδια έχουν για να σώσουν την ζωή του σκύλου αυτού. Σε άλλες περιπτώσεις, απλώς θα του βάλουν μια επικεφαλίδα ως επιθετικός και θα πάει για ευθανασία. Επειδή εγώ προσωπικά είμαι κατά της ευθανασίας σε τέτοιες περιπτώσεις (εκτός αν υπάρχει τεκμηριωμένη παθογένεια), προτιμώ την πρόληψη.

Στο κατάστημα μας, στο ωριαίο μάθημα που έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα (the family dog counseling), έχουμε πολλές φορές προτρέψει οικογένειες, ζευγάρια που ψάχνουν μια συγκεκριμένη ράτσα, η γενικά να υιοθετήσουν ένα σκυλί από το να το κάνουν. Πολύ απλά, δεν έκαναν για αυτό ή δεν ήταν η χρονική στιγμή για να το κάνουν.
Επικροτώ τους ανθρώπους αυτούς και τους θεωρώ απίστευτα υπευθύνους, που έρχονται σε εμάς για να δουν αν όντος πρέπει να πάρουν σκύλο και τι σκύλος θα τους ταίριαζε. Είναι σημαντική μια επαγγελματική γνώμη ενός έμπειρου εκπαιδευτή σκύλων ώστε να γίνει υπεύθυνα μια υιοθεσία ενός σκύλου.
Η πρόληψη σε αυτές τις καταστάσεις, είναι τόσο για τους ανθρώπους αλλά πολύ περισσότερο για τον ίδιο τον σκύλο που αργότερα ίσως καταλήξει να πηγαίνει από σπίτι σε σπίτι ή χειροτέρα, στο δρόμο η να καταλήξει σε ευθανασία . Όταν όμως, όπως και να έχει, κάποιος υιοθετήσει ένα κουτάβι, είναι φρόνιμο και ίσως το πιο σημαντικό κομμάτι της εκπαίδευσης του σκύλου, να ακολουθήσει το πρόγραμμα εκπαίδευσης αγωγής για τα κουτάβια που ονομάζεται puppy training και πραγματοποιείται πριν τους πρώτους 6 μήνες.
Πρόκειται για την εκπαίδευση κουταβιού μας και τους τρόπους καλής συμπεριφοράς που θα πρέπει να έχει ένα κουτάβι ώστε σιγά σιγά να καταλήξει να ακολουθήσει την Βασική Υπακοή που έρχεται αργότερα. Κάποιοι ιδιοκτήτες σκύλων δεν το θεωρούν σημαντικό και περιμένουν την βασική υπακοή (dog obedience training) ή απλώς δεν είναι ενημερωμένοι για αυτό το είδος εκπαίδευσης και πόσο σημαντική είναι.

Κάτι τέτοιο βέβαια δεν ισχύει γιατί η εκπαίδευση ενός κουταβιού έχει να κάνει με την αγωγή του αλλά και με την δική σας εκπαίδευση σχετικά με τις αντιδράσεις σας στο κουτάβι.
Μαθαίνετε, τι χρειάζεται ένας σκύλος, γιατί δεν κάνει ακόμα τσίσα έξω, γιατί δαγκώνει και πως να το σταματήσετε, τι σημαίνει το μποξ και γιατί είναι «σωτήριο» να το έχει στην ζωή του κτλ.
Είναι τα πιο απλά πράγματα που γίνονται εφιάλτης όταν μεγαλώσει. Πρέπει να του τα έχετε παρουσιάσει σωστά και να κατανοείτε γιατί το κάνετε. Έτσι όχι μόνο ο σκύλος θα έχει πάντα το σπίτι του αλλά θα αισθάνεται άνετα με τα περισσότερα ερεθίσματα στην ζωή του αλλά και εσείς θα έχετε τον σκύλο που πάντα ονειρευόσασταν.

Με όλα τα παραπάνω θα καταλήξετε να έχετε έναν σωστό τρόπο επικοινωνίας και συνύπαρξης.
Εκπαιδευτείτε λοιπόν για τον σκύλο σας και επιλέξτε προσεκτικά τον εκπαιδευτή σας, ένας καλός εκπαιδευτής, πάντα απαντάει σε όλες τις απορίες σας με επιχειρήματα και το πιο σημαντικό; Παραμένει στο πλευρό σας για όποτε και αν τον χρειαστείτε στην ζωή σας, για εσάς και τον σκυλάκο σας.

 

Για το epets,
Μαρίνα Μαρκοπούλου


Τι λένε για εμάς

cs-cart add-ons, cs-cart licences, cs-cart developing