ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ 2130555955

Σοκολάτα, κάνει για τον Σκύλο και την Γάτα μου?

Posted by   IOSIF KANTERAKIS
14/02/2019
Σοκολάτα, κάνει για τον Σκύλο και την Γάτα μου

Ήρθε το βράδυ του Αγίου Βαλεντίνου…Έχεις βάλει τις κόκκινες σου πυτζάμες και ετοιμάζεσαι για ταινία και αγκαλίτσες με τον σύντροφο σου και πάντα, κλασσικά με μια ή και δυο σοκολάτες Lacta. Εκείνη την ώρα, νιώθεις μια βρεγμένη μύτη στο πόδι σου, και να τος ή να την , σε κοιτάει μέσα στα μάτια και την σοκολάτα βεβαίως, μια στα μάτια και μια στην σοκολάτα. ΜΗ, ΚΡΑΤΗΣΟΥ, δεν του κάνει καλό η σοκολάτα!

Όπως κάθε ιδιοκτήτης ενός σκύλου γνωρίζουμε ότι τα χνουδωτά μας τετράποδα χώνουν την μύτη τους όπου μπορούν με αποτέλεσμα να τρώνε και ότι βρουν, όπως σκαθάρια, φύλλα, παιχνίδια ή ακόμα και μικρές κάλτσες. Ευτυχώς όμως, τα περισσότερα από αυτά που τρώνε περνάνε μέσα από το πεπτικό τους σύστημα χωρίς ιδιαίτερες αναταράξεις.

Υπάρχουν όμως τροφές που εμείς που έχουμε σκυλάκια και γατούλες πρέπει να γνωρίζουμε ότι μπορούν να τα βλάψουν ή ακόμα και να σκοτώσουν τα αγαπημένα μας ζωάκια. Στην κορυφή της λίστας αυτής βρίσκεται η σοκολάτα. Μια τέτοια μέρα σαν του Αγίου Βαλεντίνου που η σοκολάτα πάει και έρχεται, καλό είναι να είμαστε λίγο προσεκτικοί στην «παρουσία» του μικρού μας τετράποδου. Στο κάτω κάτω υπάρχουν και εναλλακτικές για εκείνο, όπως σοκολάτες για σκύλους που δεν είναι ακριβώς σοκολάτες, μπισκότα σε σχήμα καρδίας και τόσες άλλες γευστικές αλλά ασφαλείς λιχουδιές που μπορείς να προμηθευτείς από ένα καλό και υπεύθυνο pet shop.
Λογικό όμως είναι να αναρωτηθείτε: <<Μα, γιατί πια τόσο επικίνδυνη αυτή η σοκολάτα για τους σκύλους;>>

Η σοκολάτα προέρχεται από το κακαόδεντρο. Ο σπόρος του δέντρου αυτού περιέχει ένα σύμπλεγμα που ονομάζεται Θεοβρωμίνη που είναι υπεύθυνο για το σκούρο της το χρώμα και την πολύ πικρή της γεύση. Αυτό είναι και το σύμπλεγμα που το κάνει δηλητηριώδεις για τον σκύλο μας.

Περιέργως, η Θεοβρωμίνη δεν αποτελεί απειλή για εμάς τους ανθρώπους γιατί την χωνεύουμε και την αποβάλουμε πολύ γρήγορα από τον οργανισμό μας. Η πεπτική διαδικασία στον σκύλο όμως μπορεί να φτάσει και τις 17,5 ώρες. Αυτό σημαίνει ότι το σύμπλεγμα παραμένει στο σύστημα του πάρα πολλές ώρες. Επίσης πολύ περισσότερο μπορεί να επηρεάσει μια έγκυο ή θηλάζουσα σκυλίτσα και τα κουτάβια της.

Πέρα από το βασικό σύμπλεγμα, οι εμπορικές σοκολάτες μπορεί να περιέχουν κι άλλες τοξικές ουσίες προς τους σκύλους και τις γάτες, όπως ο καφές αλλά ίσως και η κάνναβη.

 Όσοι έχετε μόνο γάτες θα υποψιάζεστε ότι δεν είναι τόσο επικίνδυνη για αυτές. Όμως δεν είναι τόσο διαδεδομένο ότι όντος είναι βλαβερό και για την γατούλα μας, γιατί πολύ απλά η όρεξη τους δεν έχει την ανάγκη την γλυκιά αυτή ουσία όπως ο σκύλος.

Όπως και να έχει, το κλειδί σε όλα τα πράγματα είναι η προφύλαξη. Μην είστε αμελείς, μην αφήνετε σοκολάτες σε σημεία που μπορούν να φτάσουν με την μύτη τους και όχι μόνο οι μικροί μας φίλοι.

Αν κάποιο κομμάτι σοκολάτας πέσει στο πάτωμα, όσο και να μας αρέσει η ιδέα της «αυτόματης σκούπας», πρέπει να το μαζέψουμε ώστε να «γλυτώσουμε» την επίσκεψη στον κτηνίατρο μας!. Ας καταλήξουμε να είμαστε προσεκτικοί και να μην μιλήσουμε για άσχημα πράγματα, σήμερα τουλάχιστον, την ημέρα του έρωτα! Να περάσετε όλοι υπέροχα, με σοκολάτα ή μη.

Για το ePets,

Μαρίνα Μαρκοπούλου

Τι λένε για εμάς

cs-cart add-ons, cs-cart licences, cs-cart developing