ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ 2130555955

Τι είναι η AAFCO;

Posted by   IOSIF KANTERAKIS
04/12/2017
ti einai i aafco epets

Τι είναι η AAFCO;
Η AAFCO είναι τα αρχικά των λέξεων Association of American Feed Control Officials.
Η AAFCO είναι μια μη κερδοσκοπική οργάνωση η οποία θέτει τα στανταρντς για την σύσταση των ζοωτροφών και των τροφών για τα ζώα συντροφιάς στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.
Παρακάτω είναι κάποια βασικά στοιχεία ώστε να κατανοήσουμε πιο εύκολα τον τρόπο γραφής των συστατικών επάνω σε μια τροφή για σκύλους ή γάτες.
Πρώτα από όλα, σε μια λίστα με συσταστικά, ειναι υποχρεωτικό να προβάλονται τα συστατικά με βάση την ποσόστητα τους, με σειρά από το περισσότερο
προς το ελάχιστο ποσοστό συστατικού. Τα μέγιστα ποσά ειναι πάντα στην αρχή της λίστας και εχουν ονομασίες κατανοητές απο τον καταναλωτή οπως για παράδειγμα το ονομα
ενος ζώου (κοτόπουλο, αρνί, σολομός) ή ενός φυτού ή φρούτου. Τα συστατικά με τα λιγότερα ποσοστά ειναι συνήθως ιχνοστοιχεία, βιταμίνες και άλλα συμπληρώματα και έχουν
ονομασίες που συνήθως γνωρίζει ενας καταναλωτής αλλα έχουν και πολλά στοιχεία της «χημείας».
Τα υπόλοιπα λιγότερα σε ποσότητα συστατικά περιλαμβάνουν συντηριτικά, ρυθμιστικούς παράγοντες, γαλακτωματοποιητές, σταθεροποιητές, χρώματα και ή αρωματικούς παράγοντες.
Οσον αφορά τα τελευταια προαναφερόμενα συστατικά, γίνονται πιο δύσκολο στην κατανόηση τους, όμως επειδή ο νόμος ζητά να χρησημοπείται η δόκιμη ονομασία των συστατικών αυτών,
τουλάχιστον ετσι μπορείτε να κάνετε την ομαλή σύγκριση απο προιόν σε προιόν με βάση τα στοιχεία αυτά.

Για να δώσουμε ενα παράδειγμα σχετικά με το πως μας βοηθάει η AAFCO στην κατανόηση των περιεχομένων μιας ξηράς τροφής
Ας υποθέσουμε πως αγοράζουμε μια πολύ <εμπορική> τροφή σκύλου η γάτας.
Θα δουμε κατα 90% πως το 1ο συστατικό είναι το καλαμπόκι ή το ρύζι ή μια υδρολυμένη πρωτείνη πουλερικών.
Αμέσως αντιλαμβάνεστε πως η ποιότητα της συγκεκριμένης τροφής ειναι αρκετά χαμηλή.

Σε αντίθετη περίπτωση όταν αγοράσετε μια ποιοτική τροφή για τον σκύλο ή την γάτα σας θα παρατηρήσετε οτι το 1ο συστατικό, που είναι και το περισσότερο σύμφωνα με τον κανόνα της AAFCO, θα ειναι Κοτόπουλο, Αρνί, Σολομός κτλ σε διάφορες μορφές (φρέσκο, αποστεωμένο, αφυδατωμένο κτλ). Επομένως καταλαβαίνετε πως σε αναλογία στο 100% κατέχει το περισσότερο σε σχεση με τα υπόλοιπα συστατικά.

Για να μην γίνει ομως κάτι λάθος κατανοητό, υπάρχουν τροφές που έχουν 1ο συστατικό το Κοτόπουλο και 2ο το καλάμποκι. Αυτές οι τροφές δεν χαρακτηρίζονται <καλές>. Ειναι απλώς ανεκτές γιατι έχουν 1ο συστατικό το κρεάς, αλλά κατατάσονται χαμηλά γιατί έχουν σε μεγάλη ποσότητα το καλαμπόκι που ειναι 2ο σε σειρά.


Ανάλογα λοιπόν με την θέση που κατέχει το <κρέας> σε μια τροφή και τον συνδιασμό με τα άλλα συστατικά μπορούμε να κατατάξουμε μια ξηρά τροφή σε θέμα ποιότητας.

Τι λένε για εμάς

cs-cart add-ons, cs-cart licences, cs-cart developing