ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ 2130555955

Το Μαρκάρισμα της γάτας

Posted by   IOSIF KANTERAKIS
10/10/2019
Το Μαρκάρισμα της γάτας
Κατανοώντας γιατί οι γάτες «μαρκάρουν» την περιοχή τους

Οι γάτες είναι από τα πιο χαριτωμένα κατοικίδια που υπάρχουν και ενώ το μεγαλύτερο μέρος της συμπεριφοράς τους μας κάνουν χαρούμενους, κάποιες από τις πράξεις τους μπορεί να φαίνονται λίγο περίεργες και μερικές φορές ακόμη και λίγο αντικοινωνικές! Ένα από τα πιο τρανά παραδείγματα, είναι το μαρκάρισμα που κάνουν στην περιοχή τους και σε εμάς φαίνεται πολύ δυσάρεστο, ιδιαίτερα αν συμβαίνει στο σπίτι μας. Ο καλύτερος τρόπος για να το αντιμετωπίσετε είναι να κατανοήσετε σε βάθος την συμπεριφορά της γάτας σας και όλα τα άλλα θα έρθουν.

Το «Μαρκάρισμα» της περιοχής της

Η περιοχή είναι πολύ σημαντική για τις γάτες, ειδικά εκεί που μένουν, δηλαδή, εκεί που βρίσκεται το σπίτι τους η λεγόμενη φωλιά τους, όπου τους αρέσει να αισθάνονται ασφαλείς. Σαν σπίτι της γάτας ορίζουμε τον χώρο που τρέφεται, που περνάει καλά, που βρίσκονται τα παιχνίδια της και τελικώς το θεωρούν δικό τους. Όλες οι γάτες τείνουν να μαρκάρουν την περιοχή τους, όταν είναι απόλυτα ικανοποιημένες και τρίβουν τα μάγουλά τους και το πηγούνι τους.

Όταν τις παρατηρείτε να είναι χαρούμενες να τρίβονται στα πόδια σας ή στα έπιπλα σας, αφήνουν το σημάδι τους σε αυτό το μέρος όπου αισθάνονται πιο άνετα. Εμείς από την άλλη πλευρά, δεν μπορούμε να μυρίσουμε το άρωμα που αφήνουν και η διαδικασία της οριοθέτησης της περιοχής δεν προκαλεί προβλήματα, και έτσι δεν έχουμε την τάση να ανησυχούμε γι' αυτό. Μπορείτε να θεωρήσετε την διαδικασία του μαρκαρίσματος ως ένα θετικό σημάδι ότι έχετε δημιουργήσει ένα τέλειο και «ευτυχισμένο σπίτι» για την γάτα σας που αισθάνεται υπερβολικά όμορφα!

Γιατί οι γάτες τείνουν να μαρκάρουν την περιοχή τους ουρώντας;

Με αυτή την παραπάνω διαδικασία , οι γάτες προσπαθούν και πάλι να οριοθετήσουν την περιοχή τους, κυρίως σε εξωτερικούς χώρους (κήπους, αυλές κτλ) , που σίγουρα υπάρχει περισσότερος ανταγωνισμός με τις γειτονικές γάτες. Αντί να τρίβουν τα πρόσωπά τους για να επισημάνουν την επικράτειά τους, οι γάτες αφήνουν ούρα (παρόμοια με τους σκύλους), τα οποία φέρουν το δικό τους ατομικό άρωμα και ταυτότητα και άρα ορίζουν την δική τους περιοχή.

Υπάρχουν πολλά και διαφορετικά σπρέι στην αγορά που μας βοηθούν στον να μην μαρκάρουν οι γάτες
και οι σκύλοι που έχουμε στα διαμερίσματα μας.
Πρώτα όμως θα πρέπει να μάθουμε τις αιτίες του μαρκαρίσματος και μετά να προβούμε στην αγορά των συγκεκριμένων προϊόντων.

Τι λένε για εμάς

cs-cart add-ons, cs-cart licences, cs-cart developing