ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ 2130555955

Λίγη ιστορία και διατροφή για τον σκύλο και την γάτα

Posted by   IOSIF KANTERAKIS
18/02/2023
Λίγη ιστορία και διατροφή για τον σκύλο και την γάτα

1. Από πού προέρχονται οι γάτες?
Οι γάτες, ή οι οικόσιτες γάτες όπως είναι η επίσημη ονομασία τους, θεωρείται ότι προέρχονται από τη Μέση Ανατολή, ειδικότερα από την περιοχή του Φερτίλε Ημισελήνου (Fertile Crescent), που περιλαμβάνει μέρη της σημερινής Τουρκίας, του Ιράν και του Ιράκ.

Η εξημέρωση των πρώτων γατών συνέβη περίπου πριν 10.000 χρόνια, όταν οι άνθρωποι ξεκίνησαν να εγκαθίστανται σε γεωργικές κοινότητες και οι γάτες άρχισαν να βοηθούν στον έλεγχο των εντόμων και των μικρών ζώων που προσέλκυαν τα αποθηκευτικά τρόφιμα.

Από τότε, οι γάτες έχουν εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο και έχουν εκτραφεί για την παρέα, την κυνήγι των εντόμων και άλλες χρήσεις. Υπάρχουν διαφορετικές φυλές γατών, καθένα με τα δικά του χαρακτηριστικά και εκφράσεις.

2. Από πού προέρχονται οι σκύλοι?
Οι σκύλοι έχουν εκτραφεί από τους λύκους, οι οποίοι θεωρούνται οι πρόγονοί τους. Η εκτροφή των σκύλων ξεκίνησε περίπου πριν από 15.000 - 30.000 χρόνια, όταν οι άνθρωποι αρχίσανε να εξημερώνουν τους λύκους και να τους εκπαιδεύουν για διάφορες χρήσεις, όπως η κυνήγι, η προστασία και η συντροφιά.

Υπάρχουν πολλές θεωρίες σχετικά με το πότε και πώς εκτράφηκαν οι πρώτοι σκύλοι. Μια από τις πιο διαδεδομένες θεωρίες είναι ότι οι σκύλοι εξελίχθηκαν από λύκους που ζούσαν κοντά στα ανθρώπινα καταυλιστήρια και ήταν πιο φιλικοί προς τους ανθρώπους και λιγότερο φοβικοί από τους άλλους λύκους.

Από τότε, οι σκύλοι έχουν εκτραφεί για να προσαρμόζονται σε διαφορετικές ανάγκες και χρήσεις, και έτσι δημιουργήθηκαν πολλές διαφορετικές φυλές σκύλων με διαφορετικά χαρακτηριστικά και ικανότητες.

3. Τι θα πρέπει να τρώνε οι γάτες και οι σκύλοι σήμερα?

Οι γάτες και οι σκύλοι θα πρέπει να τρέφονται με ισορροπημένη διατροφή που θα περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την υγεία τους.

Για τις γάτες, η βάση της διατροφής τους θα πρέπει να είναι τροφές που περιέχουν πρωτεΐνες ζώων, όπως κοτόπουλο, γαλοπούλα, βοδινό και ψάρι. Επίσης, χρειάζονται λίπη και ορισμένα αμινοξέα, όπως τα ταυρίνη και αργινίνη. Οι γάτες δεν μπορούν να συνθέσουν αυτά τα αμινοξέα από άλλες πηγές, οπότε πρέπει να τα λαμβάνουν από τη διατροφή τους. Τέλος, πρέπει να λαμβάνουν και βιταμίνες και μέταλλα.

Για τους σκύλους, η διατροφή τους θα πρέπει να περιλαμβάνει πρωτεΐνες ζώων, όπως κοτόπουλο, βοδινό και ψάρι, αλλά μπορούν να λάβουν και πρωτεΐνες από φυτικές πηγές, όπως η σόγια. Επίσης, χρειάζονται λίπη, αλλά σε μικρότερη ποσότητα από ό,τι οι γάτες. Οι σκύλοι χρειάζονται επίσης βιταμίνες και μέταλλα, καθώς και ίνες για την καλή λειτουργία του πεπτικού τους συστήματος.
Όλα τα παραπάνω είδη τροφών εμπεριέχονται σήμερα με μεγάλη ποιοτική και τεχνολογική επιτυχία στις ξηρές τροφές. Η «ξηρά τροφή» έχει κάνει τεράστια άλματα σε σχέση με τις παλαιότερες τροφές που κυκλοφορούσαν την δεκαετία του 80-90. Τα εργοστάσια έχουν εκσυγχρονιστεί και εναρμονιστεί με τις παγκόσμιες ανάγκες ποιοτικής σίτισης των κατοικίδιών μας.
Οι καταναλωτές και «ιδιοκτήτες κατοικίδιών» ζητούν ποιοτικότερες τροφές για τον σκύλο και την γάτα τους και οι εταιρίες ανταποκρίθηκαν αναλόγως.

4. Έχει σχέση η διατροφή της γάτας και του σκύλου μας στην υγεία τους?

Ναι, η διατροφή είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία των κατοικίδιων μας. Μια κακή διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα προβλήματα υγείας, ενώ μια ισορροπημένη και κατάλληλη διατροφή μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της υγείας και του ευεξίας τους.

Παραδείγματα προβλημάτων υγείας που μπορούν να προκληθούν από μια κακή διατροφή στις γάτες και στους σκύλους, περιλαμβάνουν την παχυσαρκία, την ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών, τον διαβήτη, την αρθρίτιδα, την αλλεργία και την έλλειψη ενέργειας. Από την άλλη πλευρά, μια ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους, στην υγεία του δέρματος και του τριχώματος, στη διατήρηση της υγείας του γαστρεντερικού συστήματος και στην αντιμετώπιση διαφόρων προβλημάτων υγείας.

Επομένως, είναι σημαντικό να επιλέγετε προσεκτικά τη διατροφή τους και να απευθύνεστε σε εξειδικευμένους επαγγελματίες που ασχολούνται με την διατροφή του σκύλου και της γάτας γενικότερα.

Προσπαθούμε να μην επιλέγουμε «χύμα» τροφές από τα pet shop, γιατί μέσα σε αυτές μπορεί να υπάρχουν αναμειγμένες, είτε ληγμένες άλλες τροφές, είτε τροφές άλλης προέλευσης και γενικότερα δεν μπορούμε να ελέγξουμε τίποτα.
Η φτηνή τιμή σε μια ξηρά τροφή κατά κοινή ομολογία δεν κάνει μια τροφή «καλή» ποιοτικά.
Υπάρχουν τροφές για όλες τις οικονομικές τάξεις, αρκεί να ρωτήσετε και να μάθετε να διαβάζετε τα χαρακτηριστικά των τροφών που αναγράφονται υποχρεωτικά επάνω τους.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο επιλογής μιας τροφής ανατρέξτε στο παλαιότερο άρθρο μας:

https://epets.gr/blog/ti-einai-i-aafco/

 

Τι λένε για εμάς

cs-cart add-ons, cs-cart licences, cs-cart developing